Vad gör Flexpower Nordic?
Flexpower Nordic grundades under våren 2022 av Gustav Bobeck i syfte att underlätta energifördelningen i Sverige. De utvecklar, säljer och förvaltar energilagringssystem, till exempel ett batteri som tar emot och lagrar energi för att användas vid ett senare tillfälle. Deras batterilager och energioptimerings-system skapar både flexibilitet i elanläggningar och nya intäktsströmmar för kommersiella, industriella och offentliga aktörer. Läs mer om Flexpower Nordic här.
“Bridge Capital kommer att öka våra möjligheter till fler affärer med större volym”
Vi pratade med Gustav Bobeck, som grundade Flexpower Nordic för endast ett år sen. Med planer om att växa kraftigt det kommande decenniet, passade vi på att fråga om hur Bridge Capital kom in i deras storslagna vision.
Varför sökte Flexpower Nordic en finansieringslösning?
- En utmaning var att det här var ett helt nytt segment för bankerna, vilket gjorde att det tog lång tid att presentera vårt case varje gång våra kunder skulle söka finansiering, berättar Gustav. Bankerna hade heller ingen tydlig riskkvalificering för det här nya affärssegmentet, så därför gick affären inte alltid igenom. Så vi insåg att vi skulle spara mycket tid och besvär genom att ta in hjälp här, och snabbare få igenom fler affärer helt enkelt.
- Vi ville också kunna bredda vårt erbjudande till våra kunder, eftersom alla inte skulle vilja ta en stor kapitalinvestering för att få våra produkter. Med stöd från ett finansbolag hoppades vi kunna erbjuda kunderna mer flexibla lösningar och därmed bygga mer volym i affärerna.
Varför valde ni Bridge Capital som lösning?
- I vår bransch har vi ganska stora kapitalkostnader, eftersom det handlar om relativt kostsam utrustning, menar Gustav. Så jag pratade med en av våra hårdvaruleverantörer och diskuterade hur vi kunde hitta kundfinansiering, och då nämndes Bridge Capital. Så jag fick Rikard Erikssons kontaktuppgifter, och vi började då prata om en eventuell affär.
Många finansbolag kräver att det finns flera årsbokavslut hos företaget redan, men hos oss på Bridge Capital har vi inga såna krav. Därför var vi direkt öppna för Gustav och hans idéer med Flexpower.
- Jag kände ganska snabbt att det var ett stabilt, erfaret gäng. Och jag gillade framför allt att människorna på Bridge Capital var så kreativa och nyfikna. Vi jobbar i en komplex bransch, men de ställde nyfikna frågor och ville verkligen förstå och hjälpa. De funderade inte på OM det skulle gå, utan HUR de skulle göra, och den positiviteten och lösningsfokusen gillar jag.
Hur kommer samarbetet att se ut?
- Vi har startat ett samägt finansbolag, eller ett Joint Venture-bolag, och Rikard och de andra på Bridge Capital kommer helt enkelt att förhandla våra finansieringsaffärer via sitt kontaktnät med bankerna åt oss, förklarar Gustav. De ska bygga vår finansstruktur och kommer på så sätt frigöra tid för oss att fortsätta med vår dagliga drift och öka möjligheten för fler affärer med större volymer.
Ett grönt samarbete tar sin början
Något som gör oss extra glada vid nya samarbeten är när det känns rätt i hjärtat. När det handlar om företag som verkligen gör världen till en bättre plats. Så här säger vår VD Martin Flensburg.
- I Sverige har vi stora problem med elproduktionen just nu, med underskott i södra Sverige och en icke fungerande överföring från norr till söder. Flexpower Services tror att detta problem kommer att kvarstå tills vi har nya kärnkraftverk på plats, och det kommer sannolikt att ta 10+ år. Under denna tidsperiod tror vi att företaget har stora chanser att blomstra och verkligen göra skillnad på den svenska elmarknaden.
Vill du veta mer om hur Bridge Capital skulle kunna hjälpa din verksamhet att skapa fler och större affärer med hjälp av ett samägt finansbolag?